McDonald’s jest prawdopodobnie ostatnim miejscem na ziemi, jakie kojarzy się z wykwintnym daniem, ale światowy lider fast foodu szuka sposobów, aby nie kojarzyć jedynie z tzw „śmieciowym jedzeniem”.

Niektóre lokale tej sieci w Australii (zwanej tam Macca) mają teraz w swoim menu wołowinę wagyu. Smakosze doskonale wiedzą, że ten rodzaj mięsa, najczęściej produkowany przez farmerów z Japonii, jest najlepszym na świecie ze względu na wyjątkowy smak i wysoką zawartość tłuszczu. „New Wagyu Beef Burger” zawiera mięso 100% australijskie, poza tym można w nim znaleźć smaczną bułkę, sałatę, pomidora, bekon, karmelizowaną cebulkę, ser cheddar oraz specjalny sos (tajemnica marki). Hamburger kosztuje 10,75 AUD (około 30 złotych), co czyli go najdroższym daniem marki na świecie, jednak to, co jest drogie na standardy McDonald’s, nie jest wcale kosztowne biorąc pod uwagę cenę wołowiny wagyu w najlepszych restauracjach świata.