Herbatę można podawać na rozmaite sposoby, na przykład w kubkach, filiżankach albo szklankach. Każde rozwiązanie wiąże się z odmiennym doświadczeniem smakowym. W jakich naczyniach pić herbatę, by w pełni rozkoszować się jej niezwykłym aromatem?

Kubki
Największą zaletą kubków jest ich pojemność. Wlejemy do nich większą ilość ulubionego napoju. Wydaje się to bardzo praktyczne, biorąc pod uwagę, że nie musimy co chwilę uzupełniać opróżnionego naczynia. Herbata wystarczy wtedy na dłużej, co przydaje się w sytuacjach, gdy nie mamy czasu na ciągłe dolewanie naparu. Jeśli jesteśmy pochłonięci pracą, oglądaniem filmu lub czytaniem książki, możemy cieszyć się każdym łykiem herbaty, nie odrywając się od swoich zajęć. W dodatku pojemność kubków sprawia, że torebki z mieszanką liści albo specjalne zaparzacze umieścimy bezpośrednio w nich, bez konieczności używania dzbanków. Niektóre ziołowe lub owocowe kompozycje wymagają dłuższego zaparzania, dlatego do ich przyrządzenia warto wybierać naczynia wyposażone w specjalne pokrywki. Do picia herbaty świetnie nadają się kubki porcelanowe – eleganckie i funkcjonalne zarazem. Na rynku dostępnych jest wiele naczyń o zróżnicowanych kolorach, kształtach i wzorach, dzięki czemu każdy amator złotego napoju znajdzie coś dla siebie.

Szklanki
Szkło niezbyt dobrze utrzymuje ciepło. Co więcej, picie gorącej herbaty ze szklanych naczyń może być bardzo niewygodne – łatwiej wówczas oparzyć dłonie. Wysokie szklanki wyśmienicie sprawdzą się jednak latem. W wyjątkowo efektowny sposób podamy w nich mrożoną herbatę – z owocami, kostkami lodu albo smakowym syropem.

Filiżanki
Filiżanki są najbardziej dekoracyjnymi, subtelnymi i eleganckimi spośród naczyń przeznaczonych do picia pachnącego naparu. Mają mniejszą pojemność, dlatego co jakiś czas należy ponownie je napełniać. Sprzyja to jednak celebrowaniu tradycyjnego rytuału picia herbaty i podkreśleniu niecodziennego charakteru chwili. Wyszukane podwieczorki, długo wyczekiwane spotkania rodzinne i inne szczególne okazje wymagają odpowiedniej oprawy. Z tego powodu posiadanie w wyposażeniu swojej kuchni przynajmniej jednego serwisu do herbaty wydaje się trafionym pomysłem. Warto pamiętać, że górna część filiżanki powinna delikatnie rozszerzać się względem podstawy. Taki kształt pozwala na uchwycenie aromatu napoju. Co więcej, każdej filiżance musi towarzyszyć spodek. Na spodkach podamy na przykład słodkie dodatki do herbaty – kruche ciasteczka, pralinki albo kandyzowane owoce.

Porcelana – czyli pić herbatę z klasą
Porcelana jest szczelniejsza niż szkło, dlatego zachowuje ciepło naparu na dłużej. Co więcej, porcelanowe kubki i filiżanki nie przechwytują smaku uprzednio pitego w nich napoju. Ich delikatna, gładka faktura dodatkowo uwydatnia aromat. Z kolei piękno i ponadczasowy urok porcelany sprawiają, że naczynia wykonane z tak szlachetnego materiału zachwycą zarówno ich codziennych użytkowników, jak i gości, którym podamy herbatę w tradycyjnym, wyrafinowanym stylu.

Pojemne i praktyczne kubki, kruche szklanki idealne na lato albo delikatne filiżanki – każde z opisanych naczyń posiada swoje zalety i pozwala na smakowanie aromatycznego napoju w zupełnie inny sposób. Herbatę możemy pić tak, jak lubimy najbardziej, dopasowując typ naczynia do okoliczności, naszego nastroju i indywidualnych upodobań.

MK
Artykuł powstał przy współpracy z Home and Passion.