Po tym jak Ladurée, w grudniu ubiegłego roku, otworzyło sklep firmowy w Hongkongu, „Picasso słodkości” czyli Pierre Hermé również postanowił zadziwić lokalnych miłośników makaroników i ciasteczek.

Wnętrze jego nowego lokalu zostanie zaprojektowane przez Japończyka Masami Katayamę i ma być finezyjne ale jednocześnie eleganckie. W ofercie mają się znaleźć m.in. najsłynniejsze rodzaje makaroników jak Arabesque (brzoskwinia i chrupiące pistacje), Creme Brulee (wanilia z kawałkami karmelu), Imagine (zielona herbata i czarne ziarna sezamu) czy Celeste (marakuja, rabarbar i truskawki).

„Moja praca to mieszanie zapachów, trochę jak zawodowego perfumiarza” mówi Hermé „Biorę różne zapachy, zamieniam je w smaki ale nigdy dosłownie, to tylko pewna interpretacja. Perfumiarz używa nosa, ja używam nosa i ust”.

Ładnie powiedziane.

Chętni mogą ustawiać się przed sklepem w Hongkongu od maja. Sam mistrz Hermé zapowiedział swoją obecność na uroczystości otwarcia.

Zdjęcie:pierreherme.com