Wczoraj świętowaliśmy (czy aby wszyscy?) Światowy Dzień Nutelli. Nikogo nie trzeba chyba przekonywać, jak pyszna jest kanapka nią posmarowana, dlatego oto kilka ciekawych faktów o Nutelli, niskokalorycznych, ale równie smakoitych.

  1. Prawdopodobnie to dzięki Napoleonowi zawdzięczamy bazę do kremu czekoladowego, dziś zwanego Nutellą. Około roku 1800 przyszły Cesarz Francuzów zakazał importu czekolady z Anglii. W odpowiedzi, włoscy cukiernicy zaczęli mieszać orzechy z resztkami czekolady, jakie im została. To był początek.
  2. W 2013 roku z ciężarowki w Niemczech skradziono 5 ton Nutelli. Jej wartość rynkowa to około 16 tysięcy euro.
  3. Co 2,5 sekundy gdzieś na świecie jest sprzedawany słoiczek tego czekoladowego kremu.
  4. Nutella nie zawsze byla Nutellą. Aż do 1964 roku nazywala się “Supercrema”, a nazwa jaką dziś znamy pochodzi od połączenia “Nut” (orzech po angielsku) i “ella” (łaciński przyrostek oznaczający słodki).
  5. Włoskie dzieci niegdyś dostawały darmowe próbki Nutelli, jeśli tylko udowodniły sprzedawcy, że mają w śniadaniówce kanapkę.

Smacznego!