Abruzja to region we Włoszech, nad Morzem Adriatyckim, w większości zajęty przez góry, i znajdujący się zaledwie 1,5 godziny jazdy od Rzymu, Z czego słynie? Oprócz zapierających dech w piersiach widoków, każdemu kto miał okazję tu być w pamięci pozostanie smak lokalnych potraw i najlepszych win. Słynny makaron z twardej pszenicy, jagnięcina i koźlina grillowane, pieczone bądź duszone w ragu – tego nie da się zapomnieć, bo te potrawy są niepowtarzalne.  Do tego wyśmienite salami Campotosto, kiełbaski z „szalonej wątróbki” słodzone miodem i przyprawami lub Capruzzo z koziego mleka, ach, gdyby tak dało się słowami w pełni oddać ich smak! A wina? Abruzja znana jest ze swych win od czasów starożytnych. Krzepkie Montepulciano czy subtelne Trebbiano, produkowane z miejscowych szczepów, to prawdziwe smaki Abruzji.

Wszystkich, którzy nabrali ochotę na wycieczkę do Abruzji powinni koniecznie wziąć pod uwagę Hotel Sextantio Albergo Diffuso. Położony jest w miejscowości Santo Stefano di Sessanio, 100 km od lotniska Pescara i 150km od rzymskiego Fiumincino. Wszystkie pokoje i apartamenty mieszczą się w pięknych, rozproszonych budynkach, przywołujących na myśl dawne epoki. Pomieszczenia sprawiają wrażenie jakby były urządzone wewnątrz jaskini – drewniane sufity, wiekowe kominki, ściany i kamienne podłogi, budują przyjemny nastrój. Choć na pierwszy rzut oka czujemy jakby maszyna czasu przeniosła nas do odległej, historycznej epoki, to właśnie taki klimat pozwala na przyjemne odprężenie i zapomnienie o szarej codzienności. Hotelowe pokoje wyposażone są w nowoczesne udogodnienia i obsługę na najwyższym poziomie. W okolicach tego zabytkowego hotelu przyjemnie spędzimy czas spacerując historycznymi uliczkami, jeżdżąc konno, a nawet uprawiając lotniarstwo.

Ceny najtańszych pokoi dwuosobowych to zaledwie 75 euro.