Chociaż większość lubi próbować nowych potraw i poznawać nowe smaki, ciągle jednak wysoko cenimy tradycyjną kuchnię. A właściciele restauracji Vecio Fritolin w Wenecji doskonale zdają sobie z tego sprawę.

Vecio Fritolin jest jedną z najstarszych weneckich restauracji. Jej mury opowiadają historię, która rozpoczęła się około roku 1700 i nieprzerwanie trwa do dziś. Nazwa wywodzi się od stoisk ze świeżo smażoną rybą serwowaną w papierowych rożkach („scartosso di pesse frito”), którą jedli rybacy zaraz po powrocie z połowu. Obecnie „fritolin” przeszły już do historii, jednak restauracja, która przejęła po nich nazwę, wciąż kultywuje ich tradycję i nadal można ich skosztować.

W jej menu znajdują się przede wszystkim tradycyjne potrawy a także ryby i kraby (słynne moeche) które występują wyłącznie w Lagunie Wenecji.  Niektóre przepisy są nieco modyfikowane przez szefa kuchni po to, by nadać daniom ciekawszy, bardziej nowoczesny charakter, jednak podstawowy zestaw składników od lat pozostaje niezmienny. Kolejnym elementem, który sprawia, że potrawy serwowane w Vecio Fritolin nie mają sobie równych jest staranny dobór ingrediencji, z których się je przygotowuje. Zawsze świeże, pozyskiwane głównie od lokalnych dostawców, zapewniają każdemu daniu wyjątkowy smak. Właścicielka restauracji, Irina Freguia, z szefem kuchni, Daniele Zennaro, codziennie rano wybierają się na targ po nową dostawę. W restauracji nie używa się półproduktów, więc nawet makaron, czy pieczywo są wytwarzane ręcznie, w restauracyjnej kuchni.

Vecio Fritolin jest usytuowana w jednym z najpiękniejszych zakątków Wenecji, przy Calle della Regina 2262, w samym jej sercu, ale nie przy głównych deptakach miasta. Trzeba się nieco natrudzić, żeby ją znależć ale, jeśli poza znakomitym jedzeniem poszukujemy ciepłej, sympatycznej atmosfery, warto.

 Zdjęcia:veciofritolin.it