Hongkong słynie z wyśmienitej włoskiej kuchni. Nie wierzycie? To pewnie nie byliście w L’Altro – restauracji, w której gwiazdami menu są wielodaniowe uczty z trufli piemonckich, zwanych białymi diamentami. 

L’altro znaczy inny. W przypadku restauracji L’Altro, znajdującej się w ultranowoczesnym centrum Hongkongu, odmienność manifestuje się tym, że serwowane tam potrawy bliższe są najlepszym tradycjom kulinarnym z południa Europy niżeli klimatom azjatyckim, a po trufle, których smak i aromat tak zachwyca odwiedzających lokal, wyprawia się sam właściciel, charyzmatyczny włoski restaurator Philippe Léveillé, a nie podrzędni pracownicy. W kreowanie nie tylko truflowych specjałów pieszczących zmysły gości angażuje się szef kuchni Antimo Maria Merone, niegdyś najlepszy student prestiżowej włoskiej szkoły kulinarnej ALMA.

L’Altro w Hongkongu jest siostrzaną restauracją prestiżowego lokalu o nazwie Miramonti,  znajdującego się w Brescii we Włoszech, którego założycielem także jest Philippe Léveillé.

Restauracja L’Altro, od chwili kiedy otwarto jej podwoje, zbierała zasłużone pochwały za rarytasy serwowane gościom, a miarą spektakularnego sukcesu było przyznanie lokalowi pierwszej gwiazdki Michelina zaledwie 4 miesiące po otwarciu.

Delicje z białych trufli przyciągają do L’Altro smakoszy z całego świata, ale też restauracyjne menu z tym najdroższym grzybem świata robi imponujące wrażenie. Do wyboru jest zestaw składający się z 4, 6 lub 8 dań. Można też zamówić konkretną potrawę osobno. Ceny za zestaw zaczynają się od 1688$ (hongkońskich, czyli około 218 dolarów amerykańskich) za osobę.

Ci, którzy odwiedzili restaurację, nie mają wątpliwości, że serwowane menu jest wyjątkowo miłe podniebieniu smakosza. I trudno dziwić się tym pozytywnym opiniom, w L’Altro gościom serwuje się bowiem produkty będące efektem mariażu najlepszych kulinarnych tradycji, czyli włoskich przepisów i francuskich technik przyrządzania potraw.

www.laltro.hk