Przy wyborze roślin najczęściej sugerujemy się ich walorami ozdobnymi, ale warto również mieć świadomość tego, że niektóre z nich mogą być trujące. Jeśli będziemy chcieli zasadzić takie rośliny w pobliżu miejsc, gdzie bawią się dzieci, możemy narazić je na zatrucie. Niektóre z roślin mają silne działanie trujące, które ujawnia się po ich zażyciu.

Spędzaj czas w bezpiecznym otoczeniu

Zakładając ogród, szczególnie myślimy o nim, jako o miejscu do odpoczynku. Ma być kolorowo, przyjemnie dla oczu. To bardzo ważne, ponieważ wśród zieleni szybciej regenerujemy siły, zmniejszamy stres dnia codziennego. Planujemy sadzenie roślin pod kątem wystawy, rodzaju gleby, zasobności w pokarmy, pH, Zawartości próchnicy. Ogród ma być spójny z krajobrazem, który będzie go otaczał. Ale czy zastanowiliśmy się nad tym, że rośliny mogą być toksyczne? Musimy to wziąć pod uwagę szczególnie, gdy w ogrodzie będą biegały dzieci.

Ma to zapewnić ich bezpieczeństwo w zetknięciu z tymi okazami. Pierwsze, jako niebezpieczne podaję rośliny z cierniami i kolcami.

  • Berberysy
  • Głóg ostrogowy
  • Dzika róża
  • Robinia, inaczej akacja
  • Śliwa tarnina

Spokojnie, jeżeli już któryś okaz rośnie w naszym ogrodzie, postarajmy się o właściwe zabezpieczenie przed przypadkowym zetknięciem dziecka z kolcami.

Rośliny uczulające

Jeżeli natomiast posiadamy rośliny o właściwościach uczulających, tutaj nie możemy w żaden sposób zabezpieczyć rodziny przed ich działaniem. Gdy są osoby uczulone, wskazane jest usunięcie roślin.

Do uczulających należą:

  • Leszczyna
  • Olcha
  • Topola
  • Wierzba
  • Brzoza

Kwiaty trujące

Kolejna kategoria kwiatów, to kwiaty trujące. Nie trzeba szukać trujących kwiatów, nikomu nieznanych. Do tej kategorii zaliczają się wszystkim, dobrze znane okazy roślin cebulowych.

  • Tulipany
  • Narcyzy
  • Hiacynty
  • Przebiśniegi – wszystkie te kwiaty są trujące, a najbardziej cebule.

Toksyczne również dla nas są:

  • Piwonie
  • Serduszka
  • Zimowity

Okazem niezwykle trującym jest Konwalia majowa. Należy uważać nawet na wodę, w której stała, po spożyciu wystąpi poważne zatrucie.

Trujące pnącza i krzewy

Piękne z wyglądu, pnące się po budynkach, ogrodzeniach, jednak bardzo dla nas toksyczne. Bluszcz jest okazem bardzo trującym, szczególnie po zjedzeniu liści. Powojniki maja trujący sok, liście, kwiaty i owoce. Hortensja ma trujące pęki kwiatowe, ostrokrzew swoje czerwone owoce. Cis natomiast cały jest trujący, za wyjątkiem czerwonych osnówek. Nie ulega wątpliwości, że nie powinno zjadać się żadnej z tych roślin, a już w szczególności nie powinny robić tego dzieci. Bardzo należy uważać, gdyż zachęcają do tego swoim pięknym wyglądem.

Warzywa i owoce tez mogą truć

Spokojnie, nie popadajmy w panikę, wystarczy trzymać się pewnych zasad. Nie jeść zielonych ziemniaków, i obierać dokładnie pędy, jeżeli już takie się pojawiły. Dotyczy to również zielonych pomidorów, oraz ich liści. Z owocami uważajmy ze zjadaniem pestek. Owoce takie jak: jabłka, brzoskwinie, morele, nektarynki i wiśnie posiadają pestki. Pestki te zawierają amigdalinę. Jest to toksyczny związek chemiczny, który zmienia się w trujący cyjanowodór. Wywołuje on nieprzyjemne dolegliwości takie jak bóle głowy, drgawki, nudności, wymioty, podwyższone ciśnienie, oraz szybsze tętno. Pamiętajmy, że przypadkowo połknięta pestka, czy dwie nie spowodują takich objawów.

Dlaczego rośliny trują

Większość gatunków nie nadaje się zwyczajnie do jedzenie przez ludzi. Rośliny posiadają substancje toksyczne, dla własnej ochrony, przed chorobami, przed zwierzyną roślinożerną. Spożycie przez ludzi może powodować przeróżne dolegliwości, począwszy od nudności, skurczy, biegunki, bóli głowy, zawału serca itp. Prowadząc nawet do śmierci. Toksyczne substancje takie jak glikozydy zawiera bardzo popularna konwalia, krokusy zawierają kolchicynę, śmiertelnie trującą. Żarnowiec natomiast zawiera alkaloidsparteinę, sasanka protoanemoninę. Przykładów jest wiele, dlatego należy być ostrożnym.

Szczególne należy zwrócić uwagę na dzieci. One przez dotyk, zapach, smak poznają świat. Często może dojść do sytuacji, że roślina może wylądować w ich buźce. Jeśli zauważyliśmy taka sytuację, udało się wyjąc roślinę z buzi, przepłukać należy dużą ilością wody – nie połykać. Gdy doszło do połknięcia, sprowokować wymioty, oraz udać się do lekarza pierwszego kontaktu z prośba o pomoc.

Znaczna ilość roślin, nie nadaje się zwyczajne do jedzenia przez ludzi. Ich właściwości toksyczne, oraz zawarte substancje chemiczne są dla człowieka groźne. Należy uważać, ponieważ spożycie grozi nam nieprzyjemnymi skutkami najczęściej z układu pokarmowego. Mogą wystąpić objawy takie jak nudności, wymioty, biegunki, ból głowy a nawet prowadzić do dolegliwości sercowych, np. zawału. Popularna konwalia zawiera substancje toksyczne zwane glikozydami. Śmiertelne może okazać się także spożycie krokusów zawierających kolchicynę. Alkaloidspartanina, to substancja trująca w żarnowcu, protoanemoninę natomiast zawiera sasanka.

Artykuł przygotował internetowy sklep meblowy Ogrodolandia. Sklep oferuje szeroki wybór donic ogrodowych: ( http://ogrodolandia.pl/donice-ogrodowe). W ofercie znaleźć można min. donice z technorattanu, plastiku i ceramiki.