Są powody do świętowania. Jeden z najlepszych na świecie producentów tequili – meksykańska firma José Cuervo z ponad dwustuletnią tradycją, obchodzi dwudzieste urodziny butelki Reserva de la Familia.

To smakowy unikat o przezroczystej barwie który pojawiał się na rynku w wersji limitowanej 17 tysięcy sztuk, rozchodzących się w błyskawicznym tempie. Każdy egzemplarz jest ręcznie znakowany i numerowany. Od 1995 roku drewnianą skrzyneczkę projektuje inny meksykański artysta. Tym razem do współpracy zaproszono Enrique Rosas’a, znanego z „przekraczania granic sztuki, nauki i technologii’, dlatego efekt wizualny jest niezwykle nowoczesny i cyfrowy.

Alkohol powstaje z fermentacji słodkiego soku niebieskich agaw uprawianych na wulkanicznych glebach, które dopiero po osiągnięciu odpowiedniej dojrzałości, w wieku dziesięciu lat, są ścinane i poddawane procesowi produkcji. Trunek leżakuje w dębowych beczkach przez trzy lata. Posiada wyczuwalny aromat agawy, delikatną nutę wanilii, wyjątkowy posmak orzechów i koniaku. Znawcy podpowiadają by pić tę tequilę „czystą’ lub z lodem, bez żadnych ulepszeń w postaci soli i soku z cytryny.

Marka José Cuervo to synonim najwyższej jakości tequili uważanej za arcydzieło, stąd też kolekcjonerzy i jej wielbiciele zacierają ręce na dwudziestą odsłonę delikatnej Reserva de la Familia. Cena wynosi około 125 dolarów za butelkę 750 ml.