Atelier Amaro to jedno z najciekawszych miejsc w Warszawie. Potrawy, które można znaleźć w karcie stanowią doskonałą alternatywę dla tych, serwowanych w innych restauracjach, gdyż w Atelier Amaro nic nie jest typowe, czy powtarzalne. Jego właściciel i szef kuchni, Wojciech Modest Amaro, traktuje bowiem gotowanie jak sztukę. Co istotne, atrakcyjny wygląd idzie w parze z doskonałym smakiem. Kucharz nie boi się łączenia ze sobą nietypowych smaków, czy przypraw; korzysta też z osiągnięć kuchni molekularnej, dzięki czemu wiele jego dań zachwyca pomysłowością.

Do przygotowywania potraw w Atelier Amaro w większości wykorzystuje się typowo polskie składniki, doskonale trafiające w gusta naszych rodaków, ale smakujące również obcokrajowcom. Przy odrobinie szczęścia, przy okazji wizyty w restauracji, możemy mieć możliwość poznania samego mistrza, który często pojawia się na sali i rozmawia z gośćmi. Sama restauracja jest niezbyt duża i bardzo kameralna. Aby uniknąć przykrego rozczarowania, warto zadbać o rezerwację stolika. Minimalistyczny wystrój wnętrza doskonale koresponduje z charakterem całej restauracji – nowoczesnością bazującą na najlepszych osiągnięciach klasyki. Brak tu typowej karty dań, zamiast niej goście mogą wybierać między 3, 5 lub 8 daniowym menu degustacyjnym.

Najlepszym potwierdzeniem wyjątkowości Atelier Amaro jest fakt, że restauracji tej, jako pierwszej w Polsce, przyznano Rising Star od Michelina. To jedno z najbardziej prestiżowych wyróżnień przyznawanych restauracjom, świadczących o klasie tej restauracji i dających nadzieje na pierwszą „prawdziwą” gwiazdkę prestiżowego przewodnika. Wojciech Amaro wspomina, że krytyk kulinarny Michelina odwiedził restaurację zaledwie 7 dni po otwarciu, był już najedzony, więc przeprosił za tak szybką wizytę, wszedł do kuchni i zaczął zadawać mu mnóstwo pytań. Potem było jeszcze kilka, równie niepodziewanych wizyt, aż po 3, 5 miesiącach, co wydaje się jednym z rekordów, Atelier Amaro zostało uhonorowane Rising Star.

Restauracja czynna codziennie z wyjątkiem poniedziałków.

3 daniowy zestaw degustacyjny to wydatek 145 złotych.

Więcej na: www.atelieramaro.pl