Gusta kulinarne mogą być przeróżne i mogą zadziwić każdego. A ile ludzi na świecie, tyle przyzwyczajeń smakowych mamy wokół siebie. Niektóre potrawy zadziwiają smakiem, formą, a jeszcze inne… kosztem ich przyrządzenia i samą ceną za ich kupienie. Nietuzinkowe sposoby na wydawanie swoich pieniędzy odnalazło swoje miejsce również w kuchni, gdzie najlepsi kucharze przygotowują swoje dania. Jedni nazwą to dziwactwem, inni wyrafinowanym podniebieniem. Ale jak jest naprawdę? Oto zestawienie 10 najdroższych dań świata!
Pudding Lindeth Howe
Jest to jedno z najdroższych dań świata. Porcja tego puddingu kosztuje 35000 $. Danie to serwuje się w hotelu Lindeth Howe Country House Hotel, który jest umiejscowiony w Wielkiej Brytanii, a szef kuchni, który go przygotowuje nosi imię Marc Guibert. Zrobiony jest z wysokiej jakości czekolady, kawioru, a także… płatków z szczerego złota oraz zawiera w sobie… diament!
Kawior Almas
Słowo “almas” pochodzi z języka rosysyjskiego i w wolnym tłumaczeniu oznacza po prostu diament. Kawior Almas zyskał ten przydomek nie bez powodu. Pochodzi z stuletnich jesiotrów, których ikra jest pobierana w celach konsumpcyjnych. Sam kawior jest produkowany w Londynie, w Caviar House & Prunier, a sprzedawany w puszkach z 24-karatowego złota. Ich cena wynosi około 25 000$!
Królewskie Melony Yubari
Japonia słynie z niezwykłych upodobań kulinarnych. Melony, co prawda, nie są daniem, a owocem. Jednak zasługują na miejsce w tym zestawieniu. Zasłynęły przez niesamowity smak i idealną proporcję słodyczy czy teksturę. Są uprawiane w mieście Hokkaido. W 2008 rokyu padł rekord cenowy. Za jedną sztukę tego owocu zapłacono 23 000$!
Japońskie grzyby Matsutake
Grzyby te to kolejne niesamowite odkrycie kulinarne z Japonii. Są również spotykane w Chinach czy Korei, ale te japońskie zyskały największą sławę. Ich uprawa jest niezwykła, gdyż w jednym miejscu rosną tylko raz i tylko pod konkretnym gatunkiem drzewa czerwoną sosną japońską. Kilogram tych ekskluzywnych grzybów kosztuje około 2 000$!
Tuńczyk błękitnopłetwy
Ryba ta została uznana za najlepszą i najdroższą rybę świata! W 2013 roku W Japonii został pobity rekord cenowy, który wyniósł 1,38 mln € za rybę. Kupiona została przez właściciela restauracji Sushi Zanmai – Kiyoshi Kimura. Najbardziej pożądaną częścią tej ryby jest filet.
Koktajl „Salvatore’s Legacy”
Koktajl ten został uznany za najdroższy na świecie! Wszystkie jego składniki mają po 100 lat i są specjalnie przygotowane pod ten produkt. Do wyrobu koktajlu użyto cztery składniki: koniak Clos de Griffier vieux z 1778 r roku, Likier Kummel z 1770 roku, pomarańczowy Dubb Curacao z około 1860 roku i dwie dawki gorzkiego piwa Angostura z około 1900 r. Całość wymieszana w wyrafinowany koktajl kosztuje 8 824$
Ziemniaki La Bonnotte
Ziemniaki te nie bez powodu zyskały przydomek “Rolls Roys’a wśród ziemniaków”. Uprawiane są na niewielkiej wyspie Ile de Noirmoutier nieopodal Francji. Ze względu na sposób prawy, ich niewielką ilość czy chociażby nawóz jakim się je nawozi (algi morskie) zostały okrzyknięte najdroższymi ziemniakami świata. Kilogram tego warzywa kosztuje około 700$!
Szafran
Szafran nie jest w sumie daniem, ale jak najbardziej powinien się znaleźć w tym zestawieniu. Przyprawa ta została uznana za najdroższą na świecie! Ma lekko cierpki smak, a jego zapach przywodzi na myśl skoszoną trawę. Kojarzony jest też przede wszystkim z intensywnej, rdzawej barwy, której nie da się pomylić z niczym innym. Ceny wahają się od 6 do 30 tysięcy złotych za kilogram!
Platinum Club Sandwich Von Essen
Można powiedzieć, ze kanapka ta to zbiór najdroższych składników świata. W jej skład wchodzi eksluzywny chleb, iberyjska szynka dojrzewająca, kurczak poulet de Bresse, białe trufle (kilogram kosztuje około 2 500 £), jaja przepiórcze oraz wysokiej klasy suszone pomidory. Całość kosztuje 100 £!
Sushi Angelito Arenato
Kolejna potrawa, która powinna znaleźć się w tej dziesiątce to japońskie sushi! Porcha tego niezwykłego dania kosztuje 4 300$. Jak większość składników nie wyróżnia się, tak główny ingredient zasługuje na uznanie. W skład tego sushi wchodzi foie gras, 24-karatowa złota folia, która jest jadalna oraz… 15 pereł i 5 diamentów zdobiących naczynie z potrawą.
Smacznego!