10 najdroższych kaw świata

Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez wypicia kawy. Chwila przyjemności spędzonej z filiżanką pysznej kawy to coś, za co miłośnicy tego napoju skłonni są sporo zapłacić. Czasem ceny zwalają z nóg. Skąd pochodzą najdroższe kawy świata i dlatego tyle kosztują? Poznaj 10 najdroższych kaw świata.

Kopi Luwak

Sposób uzyskiwania tej kawy jest dość nietypowy. Nasiona kawowców porstających indonezyjskie wyspy są chętnie zjadane przez łaskuny, cywety lub luwaki. Łaskun wybiera najpyszniejsze owoce, jednak trawi tylko miąższ, a resztę wydala. Tak, kawa pozyskiwana jest na dobrą sprawę z odchodów tego zwierzątka. Po przejściu przez przewód pokarmowy ziarna uzyskują niepowtarzalny aromat, jednak nasiona trzeba oczyścić i przetworzyć. Skąd w ogóle ktoś wpadł na taki pomysł? Niestety, przyczyną była bieda. W XVII wieku Holendrzy posiadali w tym rejonie spore plantacje, jednak zakazywali tubylcom spożywać ziarna. Zauważyli jednak, że luwaki wcinają i wydalają ziarna, więc sprawdzili, co się stanie, gdy je uprażą i tak zaczęła się historia najdroższej kawy świata, której obecnie za kilogram zapłacimy nawet 2500 zł.
Sam pomysł pozyskiwania nasion kawy z odchodów zainspirował pewnego biznesmena z Tajlandii, który postanowił wykorzystać przejście nasion przez układ trawienny słoni. Ze względu na dość wysokie koszty hodowli słoni, rocznie na rynek trafia tylko 30 kg kawy.

Esmeralda Special

Kawa gatunku Gesha, uprawiana na Panamskiej plantacji Hacienta la Esmeralda ma intensywny, kwiatowo-owocowy aromat oraz słodki smak. Można wyczuć delikatne nuty owocowe i kwiatowe. Sama kawa kosztuje całkiem sporo i sprzedawana jest tylko raz do roku podczas specjalnego wydarzenia. Esmeralda Special zdobyła sporo nagród i wyróżnień w konkursach. Niedostępność zawsze kusi.

St. Helena

St. Helenę można nazwać pamiątką z zesłania Napoleona na Wyspę św. Heleny. Stamtąd przywędrowała do Paryża, a później do Londynu i zyskała uznanie miłośników kawy, którzy są skłonni zapłacić 530 zł za kilogram.

El Injerto

Kawa ta pochodzi z plantacji Huehutenango w Guatemalii i od czterech pokoleń zajmuje się nią jedna rodzina. Nic dziwnego, że nie dzielą się sekretem swojej kawy. Ziarna, które dojrzały są zbierane ręcznie suszone na słońcu, mielone, pakowane na miejscu i transportowane prosto z farmy El Injerto.

Fanenda Santa Ines

Nazwa tej kawy pochodzi od nazwy brazylijskiej plantacji, na której rosną kawowce. Cały proces pozyskiwania ziaren, parzenia, odbywa się w tradycyjny, ręczny sposób. Jest sporo pracy, więc i cena produktu jest dość wysoka. W smaku kawa jest lekko słodka.

Jamaica Blue Mountain

Kawa z Jamajki znana jest z delikatnego smaku, jednak ziarna zbiera się w górach na wysokości od 915 do 1570 m.n.p.m. Według ekspertów, w żadnym innym miejscu na świecie nie da się wyhodować takiego gatunku. Sporą popularnością cieszy się w Japonii, aż 80 % produkcji kawy Blue Mountain trafia właśnie do tego kraju.

Los Planes

Kawa uprawiana na Salwadorze, w rejonie Citala szczyci się mianem jednych z lepszych kaw świata.

Hawaiin Kona

Kawa ta uprawiana jest na zboczach wulkanu na jednej z hawajskich wysp. Dzięki bogatej w minerały glebie wulkanicznej, słonecznym porankom, deszczowym popołudniom i ciepłym nocom ma idealne warunki.

Starbucks Rwanda Blue Bourbon

Starbucks od początku czuwa nad tą kawą. Dzięki sporemu zapotrzebowaniu ten typ kawy w Rwandzie jest uprawiany na szeroką skalę.

Yauco Selecto

Kawa ta pochodzi z Puerto Roco. Za kilogram zapłacimy około 180 zł. Rocznie produkuje się zaledwie 3000 opakowań.