Jedną z cech luksusowych artykułów jest to, że wcale nie muszą być przydatne. W przypadku win, koneserzy są skłonni zapłacić nawet za samo bycie właścicielem takiego wina. Ile dokładnie i co cechuje najdroższe wina świata? Odpowiedź znajdziesz w rankingu 10 najdroższych win świata.
Shipwreced 1907 Heidsieck &Co Monopole Champagne
Najdroższe wino na świecie było przeznaczone dla rosyjskiego cesarza Mikołaja II, trunek powstał na specjalne zamówienie. Władca jednak musiał obejść się smakiem, ponieważ w 1917 roku statek na którym transportowano wino, został zatopiony przez niemiecki okres podwodny. Dopiero w 1998 roku butelki zostały znalezione w Zatoce Fińskiej i to w bardzo dobrym stanie, w końcu leżały na dnie, w stałej temperaturze i w ciemności. Znalazcy sprzedali jedną sztukę za 275 000 dolarów.
Chateau Lafite
Okazuje się, że drogie wino wcale nie musi nadawać się do picia. Tę tezę potwierdza Chateau Lafite 1787. O cenie zadecydowały inicjały na etykiecie Th.J należące do Thomasa Jeffersona.
Chateau Muton Rothschild 1945
Wino pochodzi z 1941 roku i podobno całkiem dobrze smakuje. Jedna butelka kosztuje 114 614 dolarów. Butelki słyną z umieszczonej na etykiecie litery V jak victory- symbolizuje ona triumf z powodu zakończenia drugiej wojny światowej.
Screaming Eagle 1992
Wino to zostało wyprodukowane w słynnej winnicy założonej w 1986 roku. Powstają tam trunki wysokiej jakości dla bogatych koneserów. Nabywca Screaming Eagle, Chase Bailey kupił wino na akcji charytatywnej za 80 000 dolarów.
Massandra Sherry
To bardzo stare rosyjskie wino, na którym znajdują się oryginalne cesarskie pieczęcie. Jest słodkie w smaku.
Penfolds Grange Hermitage 1951
Penfolgs Grange to australijskie wino, uważane za najbardziej kolekcjonerską sztukę. Na świecie istnieje tylko 160 butelek, po 38 000 dolarów za jedną. Butelka z rocznika 1951 roku została sprzedana na aukcji za 50 200 dolarów. Co więcej, trunek ten jest jedynym winem, które zostało wpisane na listę dziedzictwa narodowego South Australian National Trust. Całkiem nieźle jak na coś, co znamy tylko z opowieści.
Cheval Blanc 1947
Chevel Blanc to wino o słodkim aromacie z ziołowymi i kwiatowymi nutami. Uprawy znajdują się na granicy gminy Pomerol i obejmują 39 hektarów. Winogrona dojrzewają na glebach trzech rodzajów, gliniastych, żwiorowych i żwirowo-piaskowych. Według ekspertów, na dobry smak wpływa właśnie różnorodność gleb. Sekretem dobrego wina jest właściwa proporcja składników. Wino z rocznika 1947 z technicznego punktu widzenia było produktem wadliwym, ponieważ rok był gorący, przez co winiarze nie radzili sobie z fermentacją. Czas jednak mu posłużył i dziś mieści się ono w dziesiątce najdroższych win.
Montrachtet Domaine de la Romanee Conti
Winnica Appelation, z której pochodzi Montrachtet Domaine jest tak cenna, że nikt nie był w stanie jej kupić. Zresztą Montrachtet ma świetne warunki do uprawy winogron, przez co uzyskuje doskonałe owoce, a z nich cudowne, białe wino.
Burundia DCR Romanee Conti 1934
Wino to jest produkowane z całych kiści winogron, bez szypułkowania. W smaku można wyczuć aromaty truskawej, dzikiej wiśni, mięty, kwiatów i przypraw. Każdego roku produkuje się tylko od 5 do 10 tysięcy butelek, w końcu to towar luksusowy.
Inglenbook Cabernet Sauvigon Napa Valley 1941
Wino o aromacie ciemnych wiśni, śliwki, anyżu i czekolady, doprawione wanilią i przyprawami z pewnością dobrze smakuje. Nie jest ekstremalnie drogie, butelkę kupimy przez Internet już za 567 zł, a jest warte swojej ceny. Nadaje się do picia od razu, ale jeszcze przez 20 lat zachowa smak i aromat.