Jaką kawę ziarnistą wybrać?

Coraz częściej zwracamy uwagę na to, w jaki sposób przygotowuje się w domu kawę. To bardzo istotne nie tylko dla jej jakości, ale również smaku czy komfortu picia. Miłośnicy małej czarnej zamieszkujący Wrocław odwiedzając palarnię kawy mają szansę na zakup zapasu naprawdę dobrych ziaren, które przełożą się na przyjemność konsumpcji.

Jaki gatunek wybrać i czy kawa kopi luwak to dobry pomysł?

Jednym z najciekawszych tematów poruszanych przez fanów espresso jest kawa kopi luwak, czyli ziarna kawowca częściowo nadtrawione w układzie pokarmowym łaskuna palmowego. Dla osób, którym marzy się prawdziwa palarnia kawy Wrocław będzie idealnym miejscem, aby zakupić odrobinę tego najdroższego na świecie, ale i najbardziej cenionego gatunku. Nie musisz jednak sięgać od razu po ten ekskluzywny produkt. Jest wiele innych ciekawych kaw typu 100% arabika lub odpowiednich mieszanek arabiki z robustą, które zapewnią Ci odpowiednie wrażenia smakowe i dodadzą energii.

Która kawa z palarni kawy z Wrocławia jest najsmaczniejsza?

Z uwagi na to, że robusta jest rodzajem ziaren o wysokiej zawartości kofeiny i mniejszym stężeniu cukrów, a zatem gorzkich, ale bardzo pobudzających. Rzadko sprzedaje się jej ziarna w wersji niezmieszanej z arabiką. Tę z kolei można zakupić w wersji 100%, ale również w innych mieszankach z robustą. Kawa kopi luwak to klasyczna stuprocentowa arabika – jest łagodna, słodkawa z ciekawymi czekoladowymi nutami. Palarnia kawy z Wrocławia daje Ci możliwość jej kupienia od ręki lub online!

Jaka kawa do napojów mlecznych?

Nie da się ukryć, że napoje kawowe charakteryzują się łagodniejszym smakiem i mniejszą zdolnością pobudzania. Dlatego też kawa kopi luwak świetnie się sprawdzi właśnie w przypadku wszelkich mlecznych pianek, syropów, posypek. Możesz też wybrać w palarni kawy we Wrocławiu ziarna arabiki lub jej mieszanki, które najlepiej odpowiadają Ci pod względem nut smakowych.

Jakie ziarna wybrać do małej czarnej i espresso?

Pobudzający charakter najbardziej widać na przykładzie mocnej, gorzkawej espresso, która jednak powinna również dobrze smakować. Jednak w tym przypadku, kawa pozbawiona dodatków jest bardziej „obnażona” przed kubkami smakowymi, dlatego powinna też gwarantować nieco słodyczy. Dobra 100% arabika o średniej lub wysokiej mocy, w tym również kawa kopi luwak, to idealny wybór do ekspresów, dripa, ale również kawiarki.

Dlaczego lepiej postawić na kawę ziarnistą?

Kawa ziarnista ma jedną wadę – wymaga zmielenia, zanim wrzuci się ją do ekspresu lub kawiarki. Niektóre dobrej klasy urządzenia mają wbudowany młynek, który bardzo ułatwia sprawę – takie bariści z palarni kawy we Wrocławiu polecają w szczególności, aby picie gorącego naparu kojarzyło się z relaksem, a nie nerwowym przygotowywaniem. Jej zalet jest jednak dużo więcej! To przede wszystkim aromat zamknięty w szczelnej łupinie, dodatkowo obudowanej hermetycznym opakowaniem, który uwalniany jest dopiero w momencie zaparzania. Zapach kawy kopi luwak świeżo zmielonej, pochodzącej z dobrego sklepu to o poranku prawdziwa rozkosz. Przekonaj się, kupując ziarna prosto z palarni!