Na co zwrócić uwagę wybierając słodycze będąc na diecie

Mamy dobrą wiadomość: odchudzanie i osiąganie doskonałych wyników bez rezygnacji ze słodyczy jest realne. Oczywiście nie można jeść białego cukru, ale to nie znaczy, że zakazane jest jedzenie słodyczy.

Wybierając słodycze, które możesz jeść odchudzając się, preferuj desery zawierające mniej cukru, soki owocowe i bez konserwantów. Zapraszamy do odkrywania nowych smaków od YARO na https://yaro.com.pl/collections/ciasteczka, które na pewno przypadną Ci do gustu.

 

Słodycze mogą być częścią zbilansowanej diety, jeśli je się je w małych porcjach i wybiera zdrowe smakołyki.

  • Najważniejszym kryterium wyboru słodyczy jest skład. Od tego zależy jakość produktu, a także to, czy nadają się do diety. Przeczytaj skład na etykiecie i zwróć uwagę na takie punkty jak: zawartość substancji słodzących, tłuszczów, kalorii, obecność konserwantów i wzmacniaczy smaku.
  • Cukier powinien nadal znajdować się w diecie człowieka. Ale musi pochodzić z wartościowych źródeł. Węglowodany, w tym glukoza, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Jednak to od Ciebie zależy, czy dostarczysz mu węglowodanów wartościowych, czy szkodliwych.
  • Nie trać kontroli. Codzienne spożywanie porcji 100-200 Kcal słodyczy nie zaszkodzi sylwetce, nie spowoduje uzależnienia od słodyczy i uczyni Twoje życie piękniejszym.

Lista słodyczy na odchudzanie

Niskokaloryczne słodycze istnieją i są nawet pożądane na diecie. Jeśli wybierzesz odpowiednie produkty, możesz każdego dnia trochę się nimi rozpieszczać. Jakie więc słodycze można jeść podczas odchudzania? Oto kilka sposobów na osłodzenie sobie dnia i zdrową dietę:

  • gorzka czekolada;
  • marmolada;
  • pianka;
  • cukierki galaretki, słodycze bez cukru;
  • niektóre rodzaje ciasteczek, które nie zawierają cukru.

Słodycze bez cukru

Jak już powiedzieliśmy, przestrzegając diety, nie należy całkowicie rezygnować ze smakołyków. Istnieje alternatywa – słodycze bez cukru , które zawierają substancje słodzące.

Dietetyczne smakołyki, które możesz jeść bez wyrzutów sumienia, bez łamania diety:

  • Czekolada w batonach, która zawiera maltidex;
  • Fruktozowe ciasteczka – spodobają się każdemu łasuchowi;
  • Wafle fruktozowe to świetna przekąska dla uzupełnienia energii;
  • Fruktozowe cukierki z galaretkowym nadzieniem to doskonałe połączenie delikatnego smaku i niskiej kaloryczności.

ciemna czekolada

Jeśli regularnie ćwiczysz, to z pewnością dobrze będzie, jeśli od czasu do czasu zjesz kilka kawałków czekolady. Jednak dla Twojego zdrowia ciemna czekolada zawsze będzie cenniejsza.

Ciemna czekolada jest bogata w magnez, żelazo i cynk. Te pierwiastki muszą być obecne w diecie człowieka. Czekolada pobudza mózg, poprawia pamięć i wpływa na nasze samopoczucie.

Ciemna czekolada jest również źródłem przeciwutleniaczy, które spowalniają procesy starzenia. Wybierz jednak ciemną czekoladę, która zawiera co najmniej 80% kakao. Takie słodycze na diecie są jak najbardziej dozwolone.

Marmolada

Marmolada to jeden z najpopularniejszych słodyczy, które można znaleźć na diecie. Wykonany jest z przecieru owocowego. Smakołyki o obniżonej zawartości cukru to produkt zawierający witaminy C, A, E, D, K, a także witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B4, B5, B9, B12). Produkt jest również bogaty w mikro i makroelementy:

Wybieraj produkty, które nie zawierają aromatów, zagęszczaczy (takich jak guma), bo w ten sposób producenci starają się ukryć wady swojego produktu, używając niewielkiej ilości owoców.

  • wapń;
  • żelazo;
  • magnez
  • fosfor
  • potas;
  • sód;
  • selen.

Zefir

Dopuszczenie do stosowania pianek marshmallows podczas stosowania diety wynika z faktu, że produkt ten jest całkowicie beztłuszczowy. Składa się ona z:

100 g prawoślazu zawiera około 300 kcal, co zdecydowanie nie przyczyni się do przybrania na wadze podczas stosowania tego cukierka na diecie.

Aby uzyskać maksymalne korzyści z produktu, rozważ kilka punktów:

  • Puree z owoców;
  • niewielka ilość cukru;
  • białka;
  • zagęstniki pochodzenia naturalnego – pektyna, żelatyna, agar-agar.
  • Daj pierwszeństwo piankom na bazie agaru-agaru, który jest wytwarzany z wodorostów. Ten składnik poprawia czynność wątroby, nasyca organizm jodem i wapniem.
  • Pianki na bazie żelatyny należy spożywać w ograniczonych ilościach, ponieważ mają nieco więcej kalorii.
  • Przeciwwskazaniem do stosowania pianek jest naruszenie metabolizmu węglowodanów. W takim przypadku smakołyk będzie źródłem węglowodanów szkodliwych dla organizmu, co doprowadzi do przybrania na wadze, odchylenia od pożądanego wyniku.